Päivämme murmeleina sisälsi taas korealaisen päivällisen olohuoneen lattialla kokattuna, nyt kävimme niin lähellä liian tulista ruokaa, ettei yhtään pitemmälle kannata mennä. Ostin perjantaina palan turskaa ja löysin sille hyvän ohjeen korealaiseen toteutukseen tästä blogista. Pikkuisen sovelsin, sillä daikonia ei varastoissani ollut. Myös tulisuutta himmasin, tunnen meidät syöjinä, emme ole hirveän tulisen ruoan ystäviä. Nimen sana jorim viittaa hauduttamiseen valmistustapana.
Daegu Jorim – turskaa soijakastikkeessa
Kypsennyskastike
- 1 rkl soup soy sauce (eräs korealainen valmiste, en nyt muista mitä eroa tässä on tavalliseen soijakastikkeeseen, mutta löysin tätä Tallinnasta aasiakaupasta)
- 3 rkl soijakastiketta
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 rkl miriniä
- 1 rkl maesilakia (korealainen luumutiiviste, ostettu Hakaniemen aasiakaupasta)
- 2 rkl gochujangia (korealainen chilitahna)
- 2-4 rkl gochugarua (korealainen chilihiutale, laitoin 1 rkl, koska olen nyyserö)
- 1,5 dl riisinhuuhteluvettä (toinen huuhteluvesi, ei eka eikä toka)
- 2 tl valkosipulimurskaa (ohjeessa oli 24 valkosipulinkynttä!)
- 2 tl inkiväärimurskaa
- hieman kevätsipulisilppua (kaikki mitä ikkunalla olevasta kasvustosta saattoi leikata)
- 4 kirsikkatomaattia ohuiksi viipaleiksi leikattuina
- pippuria
Ohjeessa oli vielä jotain jalapenoja, mutta arvelin, että ehkei nyt kumminkaan.
Kala + muut ainekset
- 1 rkl öljyä
- 2 suurehkoa perunaa viipaleina
- 400 g nahatonta ja ruodotonta turskan selkäfilettä
- 5 ruskeaa herkkusientä viipaleina
- 1 punasipuli viipaleina
- seesaminsiemeniä ja -öljyä
- ruohosipulia
- kimchiä (purkkitavaraa)
- 2 annosta sushiriisiä
Ensimmäiseksi huuhdoin lisäkeriisiä ja otin toisesta huuhteluvedestä 1,5 dl talteen. Vedessä oleva tärkkelys toimisi haudutusliemen saostajana. Laitoin huuhdellun riisin keittimeen veden kanssa odottamaan.
Sitten sekoitin kaikki kastikkeen ainekset tasaiseksi seokseksi, vähensin siis gochugarun määrää reippaasti enkä laittanut mitään jalopenoa, ei meillä semmoisia olekaan. Valkosipulia oli ohjeessa melko runsaasti, en ole ihan varma oliko kyseessä kirjoitusvirhe, mutta minä laitoin maltilliset pari teelusikallista murskaa.
Kuorin perunat ja leikkasin ne viipaleiksi, samoin viipaloin sienet ja sipulin. Leikkasin paperilla kuivatun turskafileen suupalan kokoisiin paloihin. Öljysin valurautapadan pohjan ja sommittelin padan pohjalle perunaviipaleet, kalapalat, sieni- ja sipuliviipaleet ja kaikkien päälle kastikeseoksen.
Nostin padan olohuoneen lattialle laittamaamme ruoanlaittopaikkaan kaasukeittimelle. Laitoin riisinkeittimen hommiin ja padan alle kohtuuliekin, ei täysille, muttei liian pienellekään. Nostin padan päälle kannen 10 minuutiksi ja sitten poistin kannen. Liemi oli kiehunut noin puoleen, liikuttelin varovasti aineksia pohjaa myöten, etteivät perunapalat tarttuisi kiinni pohjaan.
Riisi tuli juuri sopivasti valmiiksi, malliston pienin 2-3 annoksen riisinkeitin on todella nopea, noin vartissa riisi kypsyy, etenkin jos sitä on liotettu edes vartin verran. Nostin ensin annoskuppeihin riisiä ja päälle kaikkia aineksia padasta, koristelin seesaminsiemenillä ja -öljyllä sekä ruohosipulilla ja nostin hieman kimchiä purkista annoksen reunalle.
Oli todella lämmittävää ruokaa, ei haittaa vaikka sähkö maksoi tänään aika paljon, ruoka valmistui kaasulla ja sopiva polte ruoassa lämmitti mukavasti. Turska oli imenyt liemen makuja loistavasti ja riisi toimi sopivasti tulisuutta loiventamassa. Todella hyvä ohje ja onnistunut toteutus.
Ruokajuomana meillä oli syysretkeltä ostettu Schlumbergerin valkoviini. Se sopi oikein mainiosti tuliseen korealaisruokaan, siitä saimme jo viinitalossa vinkin kesän maistelukäynnillä ja syksyllä käydessämme ostamassa laatikollisen viinejä kotiin tuotavaksi.
Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne laitan kaikki korealaiset kokeiluni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti