torstai 2. helmikuuta 2023

Pakastimesta pannun kautta pöytään – mandu tofutäytteellä

Mandu on korealainen nimi täytetylle taikinanyytille, englanniksi sanotaan dumpling, japaniksi niiden nimi on gyoza ja Kiinassa jiaozi. Minulla oli pakastimessa pussillinen Lidlin Aasia-teemaviikolla ostettuja taikinanyyttejä, pakkauksen mukaan kyse oli gyoza-nyyteistä, joten Japaniin oltiin kallellaan. Mutta ihan samaan tapaan yleisaasialaisesti taikinanyytit ovat tavallista ruokaa  monessa maassa. Koska otin neuvot korealaisesta ruokablogista, käytän nimeä mandu, se on kaikkein helpoin kirjoittaakin! Lähdepostauksessa Hyosan valmistaa mandut alusta asti, mutta puhuu myös siitä, miten näppäriä pakastetut nyytit ovat käyttää. 

Tofu-kasvistäytteiset mandut pannulla 

  • pussillinen pakastettuja taikinanyyttejä (muutaman olin käyttänyt jo hot pot-aterialla)
  • öljyä paistamiseen
  • 1 dl vettä
  • paahdettuja seesaminsiemeniä ja -öljyä
  • ruohosipulia

Dippi

  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 tl seesaminsiemenöljyä
  • paahdettuja seesaminsiemeniä

Tein tämä sivukkeen sinä päivänä, kun söimme pääruoaksi Tornado Omeletten, se paistui nopsasti muiden paisteluiden sivussa kolmannella pannulla. Olin ottanut mandut leivinpaperin päälle sulamaan noin puoli tuntia aiemmin, erottelin ne silloin toisistaan. Sulaessaan könttiin jääneet nyytit tarttuvat aikalailla toisiinsa, kun taikina pehmenee ja taikinakuori menee helposti rikki sulia nyyttejä irrotellessa. Pannulla paistaessa tämä ei ole niin ongelmallista, mutta keitettäessä täytteet karkaavat helposti nyytin kuoreen tulleesta reiästä. 

Kun muissa ruoanlaittovaiheissa oli sopiva väli, laitoin pannulle öljyä ja kun pannu oli kuuma, nostelin mandut pannulle kaikki samalle kyljelleen. Paistelin niin pari kolme minuuttia ensimmäiseltä puolelta ja kun kuori alkoi saada väriä, käänsin kaikki toiselle kyljelleen paistumaan. 


Näissä manduissa oli muotonsa vuoksi kolmaskin kylki ja paistoin niitä vielä siltäkin saman aikaa. Kaadoin pannulle desin verran vettä ja nostin kannen pannun päälle ja vähensin lämpöä. Jätin mandut hautumaan pannulle öljyn ja veden seokseen noin kymmeneksi  minuutiksi, jona aikana vesi imeytyi mandujen pohjaan, mutta muuten niissä säilyi mukava rapeus. 

Nostelin mandut tarjoilulautaselle, koristelin ne pienellä määrällä seesaminsiemenöljyä ja ripottelin päälle ruohosipulia ja paahdettuja seesaminsiemeniä. Dipiksi sekoitin sitruunamehua, seesaminsiemenöljyä, soijakastiketta ja seesaminsiemeniä. Pannulla paistetut mandut (gyozat, jiaizit, dumplingit) olivat mitä mainioin nopea sivuke, näissä oli täytteenä tofua ja kasviksia, mukana oli hieman chiliä tuomassa potkua. Kuoren osittainen pehmeys ja osittainen rapeus teki niistä helpot kastaa dippiin ja syödä puikoilla. Tahdon opetella myös tekemään manduja alusta asti, tai ainakin täyttämään valmiita kuoritaikinapyörylöitä. Niitä saa ostaa ainakin aasialaisia ruokatarvikkeita myyvistä kaupoista. 

Vaikka tämä nyt olikin pika/valmis/eines/pakasteosastoa, lisään postauksen siltikin CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaisen keittiön kokeiluni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti