keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Cheese Buldak – tulisehko juustoinen kana

Buldak tarkoittaa tulista kanaa (Fire Chicken) ja sellaista meillä oli eilen hienon päivän aterialla. Olin laittanut jo aamulla kokonaisen yrttimaustetun broilerin kypsymään haudutuspataan. Tuunasin sitä vain vähän levittämällä valmiin yrttimarinadin päälle valkosipulin ja inkivääritahnan seosta. Broileri oli padassa kuutisen tuntia high-asetuksella ja se kypsyi niin täydellisesti, että hajosi paloihin padasta nostettaessa. Oli erittäin helppo riipiä lihat kananyhteiksi. Ohjeen hieman sovellettuun Fire Chickeniin otin The Subversise Table-blogista

Tämän ruokalajin tärkein juttu on kastike. Olin niin rohkea kastikkeen tulisuuden kanssa kuin suinkin pystyin ja mielestäni onnistuin tällä kertaa hyvin tasapainottamaan tulisuuden sopivalle tasolle. Minulla ei ollut varastoissani nashia eikä päärynää, mutta olin lukenut jostain, että kiiviä voi käyttää samankaltaisissa kastikkeissa. Ja kiivejähän meillä olikin yllinkyllin, sillä ostin viikonloppuna Lidlin hävikkikassin, jonka pääasiallisin sisältö olivat porkkanoiden ja purjon lisäksi kiivit, niitä oli varmaan kymmenen! 

Buldakilla on bileruoan maine, sitä syödään katuruokana juopottelun ohessa, se on suosittua korealaisissa ruokateltoissa. Kana ensin marinoidaan ja sitten grillataan, mutta minulla oli tosiaan crockpotissa todella kypsäksi haudutettua nyhtökanaa. Kypsän kanan päälle kumotaan tulista kastiketta ja pinnalle ripotellaan juustoa, joka sulatetaan grillissä tai uunissa ja syödään riisikakkujen tai riisin kanssa. 

Buldak kahdelle pienessä valurautapannussa

  • noin 200 g nyhtökanaa (pannun pohja peitettynä)
  • 1 rkl gochugarua (korealainen chilihiutale)
  • 1 rkl gochujangia (korealainen chilitahna)
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl seesaminsiemenöljyä
  • 1 kiivi
  • 1 pieni keltainen suippopaprika
  • 1 sipuli
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • 1 tl invikäärimurskaa
  • 1 pallo mozzarellaa
  • kevätsipulisilppua
  • 1 tl öljyä pannun voiteluun
Lähdeohjeessa käytettiin tulisuuden säätöön myös jonkunlaista tuorechiliä, mutta minulla ei sellaista ollut, enkä olisi tohtinut laittaakaan. Käytin pienen paprikan tuomaan samaa rakennetta kastikkeeseen ja kiivi tosiaan tuurasi nashia (tai päärynää). 

Voitelin pienen valurautapannun öljyllä ja sommittelin pohjalle nyhtökanaa sen verran, että pohja peittyi hyvin. Loput nyhteet laitoin tiiviiseen rasiaan jääkaappiin myöhempää käyttöä varten. 

Keräsin kannuun kaikki kastikkeen ainekset: chilitahnan, chilihiutaleet, kuoritun kiivin ja sipulin paloina, paprikan paloina, soijakastikkeen, sokerin, valkosipuli- ja inkiväärimurskan ja seesaminsiemenöljyn. Surruuttelin kaiken sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi, ei aivan atomeiksi, mutta melkein. Maistelin ja tuumin, että taisi tulla ihan hyvä. Käytin chilitahnaa ja -hiutaleita noin puolet lähdeohjeen määristä. 

Levitin kastikkeen pannulla olevan nyhtökanan päälle ja nostin pannun liedelle. Laitoin uunin kuumenemaan 220 asteeseen ja liekin liedellä olevan pannun alle. Annoin kastikkeen kypsyä liedellä sen aikaa, että uuni kuumeni. Jos kastike olisi alkanut käydä vähiin, siihen olisi voinut lisätä hieman vettä, mutta kastike riitti oikein hyvin. 


Kun uuni oli kuumentunut, levitin pannulle kastikkeen päälle paloiksi leikatun mozzarellan ja nostin pannun uuniin leivinpaperin päälle. Pysyin uunin vieressä katsomassa, ettei juusto pääsisi kypsymään liikaa, sen piti pysyä venyvänä mutta pehmetä kunnolla. Tässä meni aikaa noin 12-15 minuuttia.


Kun juuston pinta alkoi hieman ruskettua reunoilta, nostin pannun patakintain suojatuin käsin pöytään pannunalusen päälle. Ripottelin pinnalle silputtua kevätsipulia. Annoksissa oli kaksi suurta lusikallista riisiä ja kunnon kauhalliset buldakia. Ruoka ei ollut lainkaan tarttunut pannuun ja oli aivan täydellisen hyvää. Tulisuutta oli sen verran, että niiskututti, muttei noussut hikikarpaloita otsalle. Tulisuuden tunne myöskin asettui heti syömisen tauottua, mistä pidän kovasti korealaisessa ruoassa. 



Oli oikein sopivan kokoinen annos kahdelle ja olen varma, että tätä korealaista ruokaa teen toistekin. Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokeiluni. Lista alkaa olla jo mukavan mittainen.


                              Oli kyllä kertakaikkiaan hieno päivä, 4.4.2023 jää varmasti mieleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti