maanantai 8. toukokuuta 2023

Ihan mahtava leipä-tomaattikeitto

Pidämme leiriä Saumurissa ja kävimme kävellen keskustassa, jossa toisen maailmansodan voiton päivää vietettiin melko vetelin rituaalein, ei ollut kimakkaa soittokuntaa eikä marssia, mutta jonkunlainen paraatintapainen oli kuitenkin Saumurissakin. Ennen leirille paluuta katsoimme pari kirkkoa. 





Ostimme eilen leipää vähän liikaa, mutta tarkoituksella, sillä tarvitsin tänään eilistä leipää päivän tomaattikeittoon. Päivällisellä meillä oli leipä-tomaattikeittoa. Ohje on otettu jostain kotona olevasta keittokirjasta, jonka sivukopiota noudattelin.

Leipä-tomaattikeitto italialaiseen tapaan

  • 5 viipaletta eilistä rouheaa patonkia kuutioiksi leikattuna
  • 400 g tomaattia kuutioina (kirsikkatomaatteja ja erilaisia muita tomaatteja)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl voita
  • 2 uuden sadon sipulia varsineen silppuna
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 1,5 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 dl parmesaaniraastetta
  • tuoretta basilikaa
  • suolaa ja pippuria
Tämä tomaattikeitto eilisellä leivällä oli mitä mainioin ruoka. Siihen oli lähteen mukaan tulossa varsiselleriä, mutta sitä meillä ei ollut, joten korvasin sen eilen ostetulla aivan mahtavalla uuden sadon sipulilla. Voin kyllä kuvitella erilaisen makumaailman sellerillä, mutta tämä sipulinen oli myös oikein hyvä. 


Leikkasin ensin leivän, sipulin ja tomaatit kuutioiksi. Laitoin kattilaan voin ja oliiviöljyn ja kuullotin siinä sipulia ja valkosipulia muutamia minuutteja. Sitten lisäsin mukaan valkoviinin (oma muutokseni, lähteessä oli nesteenä vain vettä) ja veden sekä tomaatit. Keitto sai kiehuskella noin 25 minuuttia ja maistelin sitä. Lisäsin mukaan sokerin (ei lähdeohjeessa). Maistelun jälkeen lisäsin mukaan suolaa ja pippuria. 

Antti raastoi parmesaania ja leikkasi minibasilikasta lehtiä. Kun keitto  oli kiehunut noin 30 minuuttia, tarkistin suolan ja asettelin leipäkuutiot annosastioiden pohjalle. Kauhoin keittoa kuppeihin ja sitä oli juuri tasan sopivasti kaksi annosta. Päälle vielä parmesaania ja basilikaa, sekä pikkuisen pippuria. Todella hyvä keitto, lämmittävä ja italialainen. 


Giro d'Italian kolmas etappi oli massakiriin päättynyt etappi, jonka voittajaksi ajoi Michael Matthews ja kokonaiskilpailun johdossa jatkaa Remco Evenepoul edelleen pinkkipaidan pitäjänä. Ehdimme katsoa kisaa tabletilta ensin tunnin verran kisan puolivälistä ja sitten lopun. Pitää tasapainoilla ilman wifiä puhelinten ja tabletin mobiilidatan turvin. Huomenna on vuorossa neljäs etappi, joka tasamaan pitkä etappi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti