Kylläpä hyppäsimme mukaan Tour de Francen pariin hyvässä kohdassa, niin jännittävä kisa! Tein ruokaa tänään ulkona terassilla ja katsoimme kisaa tietokoneelta, sillä luvattua sadepäivää ei tullutkaan. Otin ohjeen tähän erittäin hyvään bistrotyyliseen ruokaan Sugar Salt Magic-blogin kesäkuisesta postauksesta. Soveltelin hieman määriä sen mukaan mikä tuntui mukavalta.
Lihapullat
- 2 viipaletta vaalea hapanleipää
- 0,5 dl maitoa
- suolaa ja pippuria
- 1 kananmuna
- 1 rkl valkosipulimurskaa
- 350 g jauhelihaa (EDIT: kiitos Allun tarkkaavaisuuden, lisäsin tämän listaan)
Kastike
- 3 uuden sadon pienehköä punasipulia
- 6 keskikokoista ruskeaa herkkusientä
- oliiviöljyä paistamiseen
- 1 dl valkoviiniä
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 3 dl lihalientä
- 1 rkl worchestershire-kastiketta (meni ehkä oikein ehkä ei)
- 1 rkl voita
- tuoretta timjamia
- 1 dl raastettua gruyèreä
Paahdetut patonkipalat
- 8 viipaletta patonkia
- hieman oliiviöljyä
- pippuria
- 1,5 dl raastettua gruyèreä
- silppusin leivänpalat pieniksi paloiksi ja liotin niitä maidossa muutaman minuutin
- sekoitin kulhossa kaikki lihapullataikinan ainekset tasaiseksi seokseksi ja pyöritin siitä 18 lihapullaa
- nostin pullat foliovuokaan leivinpaperin päälle
- leikkasin sienet ja sipulit viipaleisiin ja paistoin niitä pannulla oliiviöljyssä kunnes ne olivat laiskoja
- sienien ja sipuleiden kypsyessä grillin sivupolttimolla kuumensin grilliä ja nostin lihapullafliovuoan grilliin noin 250 asteeseen
- leikkasin patongin paloihin, luritin niille hieman oliiviöljyä ja asettelin ne toiseen foliovuokaan
- tässä vaiheessa lihapullat olivat olleet grillissä noin 10 minuuttia ja viimeistelin kastikkeen
- kaadoin pannulle viinin sipulien ja sienien päälle ja annoin viinin kiehua kokoon
- lisäsin valkosipulimurskan ja sekoittelin noin puolen minuutin ajan
- lisäsin vehnäjauhon ja sekoitin sen hyvin aineksiin mukaan
- lisäsin lihaliemen, worchestershire-kastikkeen ja taas sekoittelin
- kun kastike oli kiehunut pari minuuttia, lisäsin voin ja sekoitin
- nyt lihapullat alkoivat olla valmiita ja nostin ne pois grillistä ja laitoin tilalle patonkipalat vuoassaan
- nostelin lihapullat kastikkeeseen ja sekoitin, lisäsin hieman pippuria ja muutaman oksan tuoretta timjamia
- parin minuutin kuluttua käänsin patonkipalat ja sijoitin niille juustoraastetta, säästin pienen määrän
- nostelin loput juustoraasteesta lihapullien päälle pannulle
Tämä oli todella hyvä ruoka, paahdettu leipä oli omiaan kastikkeen luutuamiseen ja sienet sipulien ohella olivat mitä parasta herkkua. Lihapullat olivat meheviä, mutta aika mietoja.
Juomana meillä oli vitsillä ostettu viini, nimittäin kevään retkellä jossain suuressa ranskalaisessa marketissa oli vielä viime vuotista Beaujolais Nouveauta hintaan 1€/pullo. Sehän oli vielä ihan kunnossa, ei epäilystäkään!
Tour de Francessa oli jännittävä tasamaan etappi, josta toivoin Mark Cavendishin voittoa. Se olikin hyvin lähellä, mutta aivan maaliviivalla Jasper Philipsen oli kuitenkin nopeampi voittaen tässä kisassa jo kolmannen etapin. Mark oli kuitenkin toisena. Kokonaiskilpailua johtaa nyt toista päivää Jonas Vingegaard ja 25 sekuntia perässä on Tadej Pogacar.
Unohtuiko jauheliha?
VastaaPoistaNo turkales, niin kävi, kiitos huomautuksesta. Ja tarkkalukuisuudesta. :D
Poista