Ei värillä ole väliä, kunhan on keltainen. |
Eilen meillä oli päivällisenä kokonaisesta broilerista rintafileet ja lopuille piti keksiä jotain käyttöä. Myös Noirmoutierin perunoille, joita sain kuin sainkin kypsiksi (ne vaativat pitkän kypsennyksen) oli keksittävä käyttöä. Laitoin hakusanoiksi French chicken pie ja tuloksena oli tällainen teos. Se on niin ranskalainen kuin tähdenlentojakin hyödyntävä, mikä sen parempaa.
Ensin olin harmistua, sillä eihän meillä sattunut olemaan tuoreita herkkusieniä, mutta löytyi kuivattuja herkkusieniä, kuivasin niitä alkuvuodesta, kun sattui Lidlin hävikkikassissa (tai muuten vain alennuksessa) suuri rasiallinen sieniä. Purjoa ei ollut, mutta uuden sadon sipuleita löytyi, joten ne saivat korvata purjon. Myöskään ranskankermaa ei nyt ollut, mutta käytin kermatilkan.
Koska käytin eilisiä tähteitä, oli tekojärjestys hieman erilainen kuin lähdeohjeessa. Näin tein:
Ranskalainen kanapiiras tähdenlennoista
- haudutuspadassa kypsennetyn broilerin kypsät osat poislukien eilen syödyt rintafileet
- noin pari noirmoutierin perunaa kuutioina kypsennettyinä
- 1 rkl oliiviöljyä
- pieni pakkaus ranskalaista pekonisuikaletta
- 1,5 dl kuivattuja herkkusieniviipaleita
- 1 uudensadon keltasipuli
- 1 uudensadon punasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1,5 dl kuivaa valkoviiniä
- 0,5 dl vehnäjauhoja
- 3 dl kasvislientä fondista
- tuoretta timjamia
- 1 dl kermaa
- 1 rkl dijonsinappia
- pippuria (suola ei ollut tarpeen, koska broilerissa ja perunoissa oli jo valmiiksi suolaa)
- 3 torttutaikinalevyä
- 1 pieni kananmuna
- Otin torttutaikinalevyt sulamaan ja esille kaikki muut ainekset.
- Leikkasin sipulit ja valkosipulin viipaleiksi.
- Kävin läpi broilerinpalat ja leikkasin isommat suupalan kokoon.
- Sekoitin kerman ja sinapin kupissa tasaiseksi.
- Kuumensin vettä ja lisäsin siihen kasvisfondia liemeksi.
- Otin pannun ja kumosin sille pekonisuikaleet ja aloin kuumentaa pannua. Paistoin pekonin rapeaksi.
- Lisäsin pannulle hieman oliiviöljyä ja kumosin mukaan sieniviipaleet, sipulit ja valkosipulin, paistoin hetkisen.
- Lisäsin pannulle viinin ja annoin se kiehua puoleen.
- Yhdistin mukaan jauhot ja sekoitin tasaiseksi.
- Lisäsin pannulle vähitellen ja koko ajan sekoittaen kuumaa kasvislientä.
- Seuraavaksi pääsivät pannulle mukaan kypsät broileripalat ja perunat.
- Annoin seoksen kiehua noin 10 minuuttia.
- Lopuksi lisäsin vielä kerma-sinappiseoksen, sekoittelin taas ja annoin kiehua vielä niin, että pannulle muodostui paksu kastike.
- Maustoin timjamilla ja pippurilla.
- Annoin kastikkeen jäähtyä pannulla ja kiinteytyä.
- Kun kastike oli jäähtynyt, laitoin uunin lämpenemään 200 asteeseen.
- Kaulitsin torttutaikinalevyt hieman ohuemmiksi ja leikkasin ne 8 palaan kunkin.
- Vatkasin pienen kananmunan kevyesti tasaiseksi.
- Kumosin jäähtyneen kastikkeen voideltuun uunivuokaan.
- Sommittelin torttutaikinapalat pinnalle ja sutikoin ne kananmunalla.
- Paistoin piirasta 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinnan taikinapalaset olivat kauniin värisiä ja hieman pullistuneina.
Tämä oli mitä hauskin tähderuoka, siinä menivät ne joulusta jääneet kolme torttutaikinalevyäkin. Söimme päivällisen ulkona omalla terassilla, edellinen kerta olikin joskus viime elokuussa. Piiraan kaveriksi otimme hieman salaatinlehtiä.
Tour de Francen toinen etappi ajettiin Italiassa Cesenaticosta Bologneen ja silläkin oli mittaa melkein 200 km, luonnehdinta oli hilly. Mark Cavendish oli ainakin sen verran toipunut, että lähti matkaan. Reitti kulki Imolan moottoriradan kautta, kumma ettei sinne oltu laitettu mitään yleisötilaisuutta, ainakin olisi ollut tilaa ihmisille katsomoissa ja pysäköinnille.
Kuumassa säässä ajetun etapin voittajaksi ajoi Kevin Vaquelin ja keltapaidassa ajaa huomenna Tadej Pogacar. Toivoakseni Mark Cavendish on pysynyt kisassa mukana, Tourin verkkosivut eivät ole kovinkaan notkeat, vaikka ovatkin kolmesta Grand Tourista parhaat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti